Gravhøjen er fra ældre bronzealder (1800-1300 f.v.t). Den er sandsynligvis bygget ovenpå en mindre gravhøj, enten fra yngre stenalders enkeltgravs kultur (2800-2400 f.v.t.) eller dolktid (2400-1800 f.v.t.).
Signaturforklaring:
A: Hunderup sogn/Ribe herred
B: Sneum sogn/Skads herred
C: Bram. sogn/Gørding Malt herred
## Rest af gravhøj
- - Opr. udstrækning af gravhøj
Sogne/herredskel
Granitsten til markering af skel
Ca. 1 meter under overfladen er der en stenlægning, hvilket tyder på at selve graven har bestået af en trækiste dækket af en stendynge. Rundt langs gravhøjens fod har der stået en krans af større sten (randstenskæde). Gravhøjen blev plyndret i forrige århundrede, og man ved derfor ikke hvilke oldsager der har været i højen.
På toppen af gravhøjen mødtes tidligere de tre sogne Sneum, Hunderup og Bramming. Sneum lå i Skads herred, Hunderup i Ribe herred og Bramming i Gørding Malt herred. Det gav problemer for den unge by Bramming, som opstod da jernbanen imellem Esbjerg og Fredericia blev anlagt. Byen kunne ikke gøre krav på at blive tilgodeset i nogen af sognene. Forvirringen gav dog visse fordele, da borgerforeningen i april 1896 - uden at søge om tilladelse - afholdt kreaturmarked i byen.
Markedet afholdtes omkring den gamle gravhøj. Fotograf C. K. Olesen fortæller i en erindring fra 1929 om begivenhederne: "Handelsmændenes Forehavende kunne jo ikke undgå Myndighedernes Opmærksomhed, og den bestemte Dag stillede der Politibetjente for at standse det ulovlige Marked, men enhver af dem havde jo kun Myndigheden i sin Jurisdiktion, og da Kreaturejerne - i hvert fald en Del af dem - i Forvejen var blevet gjort bekendt med Skellene, og da Betjentene ville attrapere Dem, trak de sig lige så stille over et af Skellene, hvor Betjenten ikke havde noget at sige, for at optræde med fuld Myndighed maatte de alle 3 være til stede fra de 3 Herreder".
Betjentene måtte gå, og begivenhederne kostede borgerforeningens bestyrelse en tur i tinghuset i Holsted. Året efter fik man tilladelsen til at afholde marked. I 1903 blev hele byen samlet under Bramming sogn.