Præmiering 1993, Endrupholm Hovedgård i Vester Nykirke sogn

Bevaringsfonden i Bramming Kommune har ved sin præmiering for 1993 vedtaget at fremhæve ejendommen Endrupholm Hovedgård i Vester Nykirke sogn.

Endrupholm Hovedgaard er præmieret for "nænsom renovering og genanvendelse".
Ejerforhold:
Hovedgaarden Endrupholms historie går tilbage til det 16. Århundrede, og er i hele perioden stærkt knyttet til egnens udvikling.

I store træk fungerede Endrupholm som landbrug frem til begyndelsen af det 20. årh., hvorefter jorden bliver solgt fra og godsets bygninger bliver brugt til anden anvendelse, f. eks. til restaurant og møbeludstilling. I denne periode, frem til 1991 har bygningerne lidt stor overlast med flere uheldige tiltag til istandsættelser.

Den forrige ejer, Lars Hansen, erhvervede ejendommen i 1991 og har foretaget en gennemgribende nænsom renovering af hovedbygningen og sidefløjene i samarbejde med arkitekt maa. Steffen Sønderskov og Skov og naturstyrelsen.

Særligt skal fremhæves istandsættelsen af de karakteristiske runde hjørnebygninger mellem hovedbygningen og sidefløjene som smukt binder det trefløjede anlæg sammen.
Bygningen anvendes i dag som beboelse for de nye ejere.

Med renoveringen har den forrige ejer, Lars Hansen, endvidere lagt vægt på bygningernes smukke samspil med omgivelserne, og med en større oprydning, hvor blandt andet ældre ikke tidstypiske staldbygninger er blevet fjernet.

Endrupholm er på bedste vis gennemrenoveret udvendig og indvendigt, og fremstår idag som et godt eksempel på, at de smukke gamle bygninger kan få nyt liv, hvis de kommer i de rigtige hænder.

Bevaringsfonden i Bramming Kommune