Da Bramming blev stor

Det er i år 125 år siden Bramming blev "født" - ikke som så mange andre i byer i Danmark, der er vokset frem af middelalderen, men som et resultat af det moderne Danmark: Anlæggelsen af jernbaner og havne i den sidste del af 18-hundredetallet. Sådan er de fleste stationsbyer i Jylland opstået.

Men da først byen havde konsolideret sig, var der ingen særlig udvikling: her lå en lille stationsby som alle andre langs banen: Tjæreborg, Gørding, Holsted, Brørup etc.
Nok var Bramming et jernbaneknudepunkt, men det var også det eneste, der gav byen et særkende fra de andre. Det var først med udviklingen i 1960erne og 1970erne, der skete noget afgørende i Bramming, idet byen oplevede en ekspansion, både befolknings-mæssigt og industrielt.

Det var dengang, man oplevede, at byen blev for stor til noget - og for lille til noget andet: der var ikke mere brug for en badeanstalt, elforsyningen blev overtaget af SEAS, Borgerforeningen gik under i strømmen af nye borgere. Til gengæld overtog kommunen Vandværket, mens fjernvarmen forblev privat til i dag.

Det er denne periode, bogen beskæftiger sig med. Vi har talt med personer, der har oplevet perioden. Det har været vigtig for os at få den lavet nu, mens perioden endnu er i levende erindring. Andre dele af bogen er bearbejdet af personlige erindringer, ligesom der naturligvis også er forsket i Lokalhistorisk Arkiv. Undervejs giver bogen sideblik til historien før (og efter) perioden, men en samlet fremstilling af Brammings historie er det ikke.

Det er udvalget, der har skrevet og diskuteret de kapitler, der udgør bogen. Olaf Bak og Stig Hegn har redigeret. Vi har modtaget støtte fra mange i byen - som anført foran - og vi vil gerne takke for denne påskønnelse af vores arbejde.
Forsiden af bogen forstiller Nørregade under den omlægning til gågade, der blev indviet efteråret 1981. (Foto Ole.)

Bagsiden af bogen er et Luftfoto af Bramming. (Arrow Luftfoto, Grindsted.)

Bogen kan købes følgende steder:
Bramming Bibliotek, Egnsmuseet og Bramming Boghandel.